FAQ
Geen zoekresultaten gevonden.
Algemeen advies voor paarden
Waarom eet mijn paard geen hooi?
Paarden moeten hooi eten
Er zijn talloze redenen waarom jouw paard geen hooi eet. Maar wil jouw paard eten maar kan hij/zij niet? Dan kan een tandprobleem de oorzaak zijn. Best laat je het gebit van jouw paard zo snel mogelijk nakijken.
Hoe kan ik mijn paard meer water laten drinken?
Paard drinkt niet genoeg
Koud weer kan voor een verminderende wateropname zorgen, u kan dit compenseren door lauwwarm water aan te bieden en/of alle voer goed te weken. Extra zout gift kan eveneens de wateropname stimuleren. Let wel dat er steeds voldoende water makkelijk beschikbaar is.
Heeft mijn paard last van de paardenhorzel?
Problemen met gele eitjes op de benen van paarden
De eerste larvaire stadia van deze parasiet migreren doorheen de paardenmond en verblijven tijdelijk op specifieke plaatsen in de tong en tussen de tanden alvorens ingeslikt te worden en als 'pop' te overwinteren in de maag van uw paard. Deze migratie kan aanleiding geven tot terugtrekken van het tandvlees en milde tot matige tandvleesontsteking. Ook het slijmvlies van de tong vertoont vaak migratiepaden, kloofjes en of reactieve bultjes. In milde gevallen zal uw paard vrij snel herstellen. In het geval van hoge aantallen en/of onderliggende aandoeningen moet een aangepast behandelplan worden opgesteld.
Hoe behandel/voorkom ik wormen van de paardenhorzel?
Geel eitjes op de benen van mijn paarden
U doet er best aan de gele eitjes regelmatig van de benen en hals van uw paarden te verwijderen (handmatig of met lauw-warm water). Deze parasiet is gevoelig aan de meeste ontwormingsmiddelen. Er wordt geadviseerd om paarden in de herfst te ontwormen na verdwijnen van de volwassen horzels. In geval van ernstige besmettingen is een tussentijdse ontworming raadzaam.
Hoe weet ik of mijn paard vermagert?
Gewichtscontrole bij paarden
Neem op regelmatige tijdstippen foto's van je paard (zijdelings en pal achter je paard) zodat je een goede vergelijkingsbasis hebt om de conditie van je paard te kunnen inschatten. Zie je je paard dagelijks dan is het veel moeilijker om (kleine) veranderingen over de tijd waar te nemen. Ook een meetlint om de buikomtrek kan een goed idee zijn.
Kan ik olie toevoegen aan het eten van mijn paard?
Olie voor paarden eten
Toevoegen van plantaardige olie (lijnzaadolie, maïskiemolie, zonnebloemolie) verhoogt de calorie-opname zonder het volume erg te vergroten. Langzame introductie en tot maximaal 250 ml/dag voor een normaal paard.
Wat is PPID bij paarden?
Overzicht van PPID
PPID (Pituary Pars Intermedia Disease) is een hormoonstoornis, vooral bij oudere paarden, die ook invloed heeft op het tandvlees en mondslijmvlies. Regelmatige gebitscontroles door een gespecialiseerde paardentandarts zijn dan ook cruciaal bij paarden met PPID.
Basis vragen ivm tandheelkunde bij paarden
Hoe vaak moet mijn paard naar de tandarts?
Frequentie paardentandarts
Gemiddeld genomen moet jouw paard net zoals jij jaarlijks op controle. Maar dit kan afhangen van de staat van zijn/haar gebit. De ene komt dus vaker en de andere net niet.
Heeft mijn paard (tand)pijn?
Tandpijn bij paarden
Wanneer jouw paard moeite heeft met het eten van hooi en onder andere proppen laat vallen kan dit duiden dat jouw paard ongemakken ondervindt tijdens het eten. Ook hamsteren, hoofd scheef houden tijdens eten, gekke bekken trekken,.. kan duiden op pijn in de mond.
Sedateert de tandarts paarden voor behandelingen?
Sedatie paardentandarts
Alleen een dierenarts kan uw paard sedateren, en ja, het is beter dat uw paard licht gesedeerd is, voor de veiligheid en het welzijn van iedereen. Tandheelkundige behandelingen zijn allesbehalve natuurlijk voor paarden, en gelukkig zorgt een lichte sedatie ervoor dat alles rustig verloopt. Denk aan katten en honden, die onder algehele anesthesie moeten voor tandproblemen… Bij paarden is een lichte sedatie voldoende en wordt deze aanbevolen!
Kan een paard bereden worden na een bezoek aan de tandarts?
Paard rijden na tandarts
In principe wel! Na een routinematige afspraak hoeft u alleen maar te wachten tot uw paard uit de sedatie ontwaakt. Lichte arbeid is niet gecontra-indiceerd. Natuurlijk, als de tandheelkundige behandeling uitgebreider was dan alleen het vijlen van tanden, is het aan te raden om het paard enkele dagen rust te gunnen. Dit hangt af van de situatie en moet besproken worden met uw dierenarts-tandarts.
Wat is een paardentandarts?
Definitie van tandarts voor paarden
Een paardentandarts is idealiter een dierenarts met een bijzondere interesse of specialisatie in paardentandheelkunde. Paardentandarts is tot nu toe een niet-beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zich paardentandarts kan noemen. Het is aan de eigenaar van het paard om de juiste keuze te maken en te kiezen voor een dierenarts. Alleen een dierenarts heeft de volledige kennis over paarden, mag uw paard sedateren en is bevoegd om tanden te trekken (zelfs melktanden of wolfstanden!). Bovendien is alleen de dierenarts in staat om te helpen met andere problemen die uw paard kan ondervinden in verband met het gebit.
Wat is Oligodontie?
Oligodontie bij paarden
Te weinig tanden aangelegd in het gebit.
Wat is Polydontie?
Wat is Polydontie bij Paarden?
Te veel tanden aangelegd in het gebit.
Wat is een neutrale occlusie bij paarden?
Kenmerken van een Neutrale Occlusie bij Paarden
Onder-en bovenkiezen bevinden zich netjes tegenover elkaar. Deze paarden vertonen meestal een erg regelmatig en stabiel kauwvlak.
Wat is een prenormaal occlusiepatroon bij paarden?
Begrip van een Prenormale Occlusie bij Paarden
Dit betekent dat de onder-en bovenkiezen niet exact tegenover elkaar staan. In dit geval staan de onderkiezen iets verder voorwaarts geplaatst dan de bovenkiezen. Deze paarden hebben de neiging om een voorste haak op de eerste onderkiezen en een typische 'golving' in hun gebit te ontwikkelen. Deze golving van het kauwvlak is voor deze paarden normaal (fysiologisch) maar moet beperkt blijven in omvang. Een gedeeltelijke correctie is vaak nodig.
Wat is een postnormaal occlusiepatroon bij paarden?
Uitleg van een Postnormale Occlusie bij Paarden
Dit betekent dat de onder-en bovenkiezen niet exact tegenover elkaar staan. In dit geval staan de onderkiezen iets verder achterwaarts geplaatst dan de bovenkiezen. Deze paarden hebben de neiging om een voorste haak op hun eerste bovenkiezen en een 'golving' in hun gebit te ontwikkelen. Deze golving van het kauwvlak is voor deze paarden normaal (fysiologisch), maar moet beperkt blijven in omvang. Een gedeeltelijke correctie is vaak nodig.
Krijgen paarden gaatjes?
Gaatjes bij paarden
Paarden kunnen gaatjes ontwikkelen.
Bij Equide behandelen we gaatjes preventief om grotere schade te voorkomen.
Moet ik de tanden van mijn paard poetsen?
Natuurlijke gebitsreiniging bij paarden
Door het kauwen op vezelrijk voer reinigen paarden hun tanden vanzelf. Tandsteen komt dan ook zelden voor. Regelmatige controles volstaan meestal voor een gezond gebit.
Is vijlen van de tanden van mijn paard goed?
Voorzichtigheid bij het vijlen van paardentanden
Overmatig vijlen = verlies van tanden. Daarom vijlen wij als paardentandartsen (dierenartsen) alleen wanneer nodig en na een grondige diagnose.
Wat is het verschil tussen een paardentand en die van mijn hond?
Hypsodont vs. brachydont gebit
Paarden hebben hypsodonte tanden, die continu "groeien" en afslijten, terwijl honden brachydonte tanden hebben. Dit verschil benadrukt de noodzaak van gespecialiseerde tandzorg voor paarden.
Uit wat is een paardentand opgebouwd?
Structuur van een paardentand
Paardentanden bevatten dezelfde basiselementen als menselijke tanden: glazuur, dentine, cement en pulpa. Wij begrijpen deze complexe structuur en passen onze behandeling daarop aan.
Moet mijn ezel ook naar de tandarts?
Regelmatige tandheelkundige zorg voor ezels
Ook voor ezels is tandzorg essentieel. Wij zijn gespecialiseerd in paardentandheelkunde en adviseren daarom regelmatige controles om gebitsproblemen te voorkomen.
Moet mijn pony ook naar de tandarts?
Tandzorg voor pony’s en ezels
Alle paarden, pony’s en ezels hebben gebitsverzorging nodig, ongeacht hun leeftijd of gebruik. Wij raden een regelmatige controle door een paardentandarts aan om de mondgezondheid optimaal te houden.
Hoeveel tanden heeft mijn paard?
Tandenaantal bij paarden
Een compleet paardengebit telt tussen de 36 en 44 tanden, afhankelijk van aanvullende hengstentanden en wolfstanden. Bij Equide houden we rekening met dit volledige aantal tijdens de tandartscontrole.
Hoe ziet het gebit van mijn paard eruit?
Overzicht van het paardengebit
Het gebit van een paard bestaat uit 12 snijtanden en 24 kiezen. Hengsten, ruinen en soms merries kunnen ook hengsten-/ruinentanden en wolfstanden hebben. Dit vormt de basisstructuur waarmee wij als paardentandarts werken om het volledige gebit gezond te houden.
Hoe werkt een tandartsconsult voor mijn paard en hoe lang duurt het?
Hoe laang duurt een paarden tandarts consult
Een gebitsadvies voor een paard omvat meestal verschillende stappen en kan ongeveer 20-30 minuten duren (thuis) of zelfs 45min-1 uur in de praktijk, afhankelijk van de gebitstoestand van het paard en de vereiste behandeling.
Typische stappen van een basisconsultatie voor een paard
-Geschiedenis: de dierenarts zal beginnen met het bespreken van de gebitsgeschiedenis van uw paard, het dieet, het voedingsgedrag en eventuele tekenen van gebits- of rijproblemen die u hebt opgemerkt.
-Klinisch onderzoek: auscultatie van het hart, en van het hoofd. Verdoving.
-Gebitsonderzoek: de dierenarts gebruikt gespecialiseerde apparatuur, zoals een tandspiegel en sonde, of zelfs een camera in de mond op de praktijk, om het gebit van het paard te onderzoeken. Hierdoor kunnen gebroken, afgesleten of scheef geplaatste tanden, tandinfecties en andere problemen opgespoord worden.
-Behandeling volgens de diagnose
-Aanbevelingen: Aan het einde van het consult zal de dierenarts u aanbevelingen geven voor de toekomstige gebitsverzorging van uw paard, veranderingen in het dieet en het follow-up interval.
Het is belangrijk op te merken dat de tijd die nodig is voor het consult kan variëren afhankelijk van de gebitstoestand van uw paard en de complexiteit van de vereiste behandeling.
Hoe weet ik of mijn paard gebitsproblemen heeft en wanneer moet ik een afspraak maken voor een gebitscontrole?
Tekenen van gebitsproblemen bij paarden
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat uw paard gebitsproblemen heeft en dat het tijd is om een afspraak te maken voor een gebitscontrole. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen dat uw paard gebitsproblemen kan hebben:
Moeite met kauwen
Mager worden
Onregelmatig eten: als uw paard zijn voedsel in zijn mond beweegt of het voedsel laat vallen tijdens het eten
Afwijkingen in de mond of in de neusgatten: speeksel, slechte geur, neusuitvloei, ...
Verandering in het gedrag, moeilijk te rijden
Als u een van deze tekenen opmerkt, is het verstandig om een afspraak te maken voor een gebitscontrole.
Wanneer moet ik een afspraak maken voor een gebitscontrole?
Het wordt aanbevolen om de mond van een paard te laten checken door een dierenarts die gespecialiseerd is in tandheelkunde bij paarden vanaf de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar oud. Dit is wanneer de permanente tanden beginnen door te komen en wanneer de meeste potentiële problemen met het gebit van het paard kunnen beginnen te ontstaan.
Na de eerste controle wordt het aanbevolen om het gebit van een paard regelmatig te laten controleren door een dierenarts die gespecialiseerd is in tandheelkunde bij paarden. De frequentie van controles is afhankelijk van de leeftijd en de tandheelkundige geschiedenis van het paard, maar een algemene richtlijn is om het paard om de zes maanden tot een jaar te laten controleren.
Wat is tandheelkunde bij paarden en waarom is het belangrijk voor de gezondheid van mijn paard?
Wat is tandheelkunde bij paarden
Tandheelkunde bij paarden is de tak van de diergeneeskunde die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van problemen met de tanden en het gebit van paarden. Paarden hebben net als mensen en andere dieren tanden die kunnen worden aangetast door verschillende factoren, waaronder ouderdom, slechte voeding, slechte tandheelkundige zorg en andere gezondheidsproblemen.
Paardentandheelkunde omvat een breed scala aan procedures, zoals tandheelkundig onderzoek, tandheelkundige reiniging, tandextractie, tandvulling, behandeling van tandvleesaandoeningen en kaakchirurgie.
Waarom is tandheelkunde bij paarden belangrijk
Het is belangrijk om de tanden van paarden regelmatig te laten controleren door een dierenarts met kennis van tandheelkunde bij paarden, omdat tandheelkundige problemen ongemak en pijn kunnen veroorzaken bij het paard en op lange termijn schade kunnen veroorzaken aan het gebit. Door een goede tandheelkundige zorg kan het paard gezond en comfortabel blijven.
Samengevat is tandheelkunde bij paarden een essentieel aspect bij de gezondheid en het welzijn van paarden. Paardeneigenaren moeten zich bewust zijn van het belang van tandheelkunde bij paarden en de noodzaak van regelmatige gebitscontroles door gekwalificeerde dierenartsen, om gebitsproblemen te voorkomen en te behandelen.
Is sedatie nodig voor een gebitsbehandeling bij paarden en wat zijn de risico's?
Waarom is sedatie nodig voor een gebitsbehandeling bij paarden
Een grondig mondonderzoek en/of gebitsbehandeling vormen een erg onnatuurlijke procedure bij het paard; van nature een vluchtdier. Bij veruit de meeste diersoorten (zoals bv. Katten en honden) is algemene narcose noodzakelijk voor dergelijke ingrepen. Gelukkig volstaat bij paarden bijna steeds een lichte versuffing (sedatie). De intraveneus toegediende medicatie maakt uw paard minder angstig en gespannen en verschaft ons de mogelijkheid om op een veilige en nauwkeurige manier uw paard te kunnen behandelen. Sedatie is bijna steeds onontbeerlijk, zowel uit standpunt van dierenwelzijn als ergonomie en veiligheid.
wat zijn de risico's van de sedatie van paarden
Sedatie mag enkel toegediend worden door een erkend dierenarts. Wouter Demey is gediplomeerd paardenarts en zal uw paard met deskundigheid behandelen. De risico's verbonden aan elke toediening van medicijnen en chirurgische ingrepen wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Een paard in het wild gaat toch ook niet naar de tandarts?
Hier is waarom gedomesticeerde paarden naar de tandarts moeten
Wilde paardenpopulaties zijn onderhevig aan natuurlijke selectie, de gemiddelde levensverwachting ligt ver onder de 20 jaar. Geen 'echt wilde' paarden worden bereden.
Echte wilde paarden zouden uitgestorven zijn zonder tussenkomst van de mens. Zelfs het Przewalski-paard overleeft enkel in door ons ingestelde reservaten.
De meeste van onze paarden staan ver af van het 'natuurlijke paard'. Ze zijn gefokt om tegemoet te komen aan onze verwachtingen. Denk even aan miniatuurpaardjes van 65 cm of een groot rijpaard met een schofthoogte van meer dan 170 cm.
Wilde paarden hebben een ander rantsoen en staan nooit op stal.
Het bereden paard is onderhevig aan invloeden van de ruiter en zijn materiaal (zadel, hoofdstel, sporen, ...) Helaas diagnosticeren we bijna dagelijks drukletsels in de mond van het paard. Mits juiste instructies en correct materiaal kunnen deze vermeden worden.
Paardentanden - net zoals alle tanden bij onze zoogdieren - zijn levend weefsel en zijn voorzien van bloedtoevoer en bezenuwing. Paarden kunnen pijn ervaren in hun mond en tanden. Naast specifieke 'paard-eiegen' aandoeningen komen vele aandoeningen die we kennen van bij de mens ook bij onze paarden voor.
Waarom moeten paarden naar de dierenarts voor behandeligen van tanden
Gebitsverzorger vs Dierenarts
In de paardenwereld wordt het woord paardentandarts snel in de mond genomen. Dit wekt de perceptie dat het gaat om een tandarts voor paarden. De meeste 'paardentandartsen' zijn echter noch arts (dierenarts) noch tandarts.
Tandheelkunde bij dieren valt onder de diergeneeskunde (waar gaat u met uw hond heen bij gebitsproblemen? Juist; je dierenarts). Alle diergeneeskundige handelingen zoals injecties, trekken van (wolfs)tanden enzovoort zijn verboden voor niet-dierenartsen.
Wel is het zo dat tandheelkunde bij paarden een snelle evolutie heeft doorgemaakt. Het is ondertussen een tak van de paardengeneeskunde waarin men zich na de studies diergeneeskunde verder in dient te verdiepen.
Tandheelkundige behandelingen bij paarden
Wat is een standaard gebitsbehandeling bij het paard?
Basis behandeling van tanden door de paardentandarts
Overdreven scherpe glazuurpuntjes dewelke (zeker bij het bereden paard) letsels kunnen veroorzaken worden verwijderd. Daarnaast werden eventuele correcties van het kauwoppervlak ten gevolge van dominante tanden, overdreven dwarse kammen, voorste en/of achterste haken enz. uitgevoerd. De nadruk van een standaardgebitsbehandeling ligt op het behoud van een functioneel, gezond gebit evenals comfort voor het bereden paard. Er bestaat geen 'standaard' gebitsbehandeling. De mond van elk paard is anders, een behandeling wordt steeds uitgevoerd op basis van een diagnose en behandelplan.
Kunnen alle tandheelkunde behandelingen bij paarden aan huis uitgevoerd worden?
Neen... maar standaard gebitscontroles, bitproblematiek, routine gebitsbehandelingen enz. kunnen aan huis uitgevoerd worden. Hiertoe is dierenartsenpraktijk Equide voorzien van een mobiele praktijk.
Voor meer specialistische ingrepen geniet het veruit de voorkeur om langs te komen op de kliniek. Hier is alles voorhanden en kan er kwalitatief en efficiënt gewerkt worden. Uiteindelijk is dit in ieders voordeel.
Waarom is een gebitscontrole bij paarden niet gratis?
Net zoals bij elke medische behandeling is eerst een diagnose nodig. Het onderzoek van uw paard is minstens zo belangrijk als de behandeling zelf. Om het gebit van uw paard correct te kunnen evalueren moet het paard rustig zijn (sedatie), moet de mond gespoeld worden en het hoofd op een steun geplaatst worden. Pas dan kan een onderzoek met licht en spiegel/probes plaatsvinden.
Het materiaal, de sedatie en de tijd en kennis die gebruikt worden om het gebit van uw paard te evalueren worden doorberekend. In ruil daarvoor krijgt u een eerlijk advies over de status van het gebit en worden er geen nodeloze behandelingen uitgevoerd!
#primumnonnocere
Welke voordelen zijn er om naar de praktijk te komen ipv op stal?
Er zijn verschillende voordelen om tot bij Equide te komen, hieronder enkele:
- afspraak op uur en doorgaans veel sneller dan 'op de baan', er is een wachtruimte voorzien evenals een wachtbox voor je paard
- geen voorrijkosten die voor 1 of enkele paarden vaak doorwegen
- de ideale setting om uw paard in alle rust te behandelen (uniek in Benelux)
- alle state-of-the-art apparatuur is voorhanden en kan desgewenst ingezet worden, onderweg zijn de mogelijkheden beperkter
- digitale tandenkaart met indien van toepassing alle beeldmateriaal direct opgesteld
- meer tijd, ruimte en mogelijkheden tot een goede uitleg en volledige informatie
- ...
Gebitsproblemen / Tandproblemen bij paarden
Wat is periodontitis bij mijn paard?
Periodontitis bij paarden = ontsteking van tandvlees bij paarden
Periodontitis is een aandoening waarbij de zachte weefsels rond de tanden ontstoken en pijnlijk zijn. Vaak is de oorzaak van deze aandoening de ophoping van voedsel (vezels) tussen de tanden. Diastemata, scheefstand, abnormale tandstand en verschillende onderliggende ziekten kunnen deze aandoening veroorzaken of in de hand werken. Het is belangrijk dat u uw paard regelmatig laat controleren en dat u een stappenplan voor de behandeling opstelt. Vaak zijn er verschillende aspecten in de behandeling, waaronder tandheelkundige behandelingen, veranderingen in de voeding, algemene behandeling van de ontsteking en behandeling van mogelijke onderliggende ziekten (bijv. PPID, EMS, ...)
Dit is een echt pijnlijk aandoening
Hoe gebeurt een kiesextractie bij mijn paard?
Methoden voor kiesextractie bij paarden
Orale extractie is meestal de voorkeursmethode, met lage kans op complicaties. Indien nodig kan een kleine incisie in de wang worden gemaakt, of een iets-meer invasieve procedure onder klinische omstandigheden.
Wat is de nazorg na een wortelkanaalbehandeling bij mijn paard?
Nazorg bij wortelkanaalbehandeling
Afhankelijk van het geval kunnen pijnstillers of antibiotica worden gegeven. Meestal mag uw paard na enkele dagen weer bereden worden.
Wat moet ik doen met mijn paard die ontstekingen heeft in de mond?
Wat te Doen bij Tandvlees Ontstekingen in de Mond van uw Paard?
Paarden die lijden aan periodontitis hebben vaak nood aan een aangepast rantsoen. Samenvattend komt het erop neer om in de behoefte aan ruwvoer te voldoen door het (minstens tijdelijk) aanbieden van kortere vezels. Dit kan gaan van gehakseld hooi, kort gras, fijn hooi tot specifiek ontwikkelde voeders op basis van korte vezelbronnen. Langvezelige voordroog en kuilgras zijn voor deze paarden het moeilijkst te kauwen. Bovendien is de zuurdere samenstelling van ingekuilde voeders vermoedelijk nadelig voor het herstel van ontstoken tandvlees. De aanpak van een diastemata/periodontitis-patiënt verschilt van geval tot geval maar is vaak een combinatie van aangepast rantsoen, pijnbestrijding, frequente gebitscontroles en het ondersteunen van de normale kauwfunctie.
Wat zijn de nadelen van een wortelkanaalbehandeling bij mijn paard?
Nadelen en risico’s van endodontie
Soms is extractie alsnog nodig als de endodontische behandeling onvoldoende effectief blijkt. Een wortelkanaalbehandeling kan de tand ook fragieler maken.
Wat zijn de voordelen van een wortelkanaalbehandeling bij mijn paard?
Voordelen van endodontische behandeling
Een wortelkanaalbehandeling heeft minder risico op complicaties dan extractie en de revalidatie is sneller. De tand blijft bovendien intact en slijt mee met de rest van het gebit.
Wat moet ik doen als mijn paard een gaatje heeft?
Behandeling van gaatjes bij paarden
Een afspraak maken bij Equide...
Wij behandelen gaatjes door het reinigen en vullen van de tand met verchillende composieten. Zo voorkomen we verdere schade. Laat ons de toestand van de tand beoordelen voor de beste aanpak.
Bestaat er een wortelkanaalbehandeling voor mijn paard?
Endodontie bij paarden
Wortelkanaalbehandelingen zijn mogelijk bij paarden met open wortelkanalen of tandfracturen.
Dit biedt een minder invasieve optie dan extractie.
Waarom maakt mijn paard proppen?
Oorzaken van propvorming bij paarden
De voornaamste oorzaak is mondpijn, zoals bij ontstekingen van het tandvlees. Verminderde kauwcapaciteit bij oudere paarden kan ook leiden tot propvorming. Wij helpen u graag verder met een professionele controle en behandeling.
Wat moet ik doen als mijn paard proppen maakt?
Preventie van gebitsproblemen bij paarden
Naar de dierenarts - paardentandarts gaan!
Regelmatige tandzorg door een ervaren paardentandarts kan problemen zoals het maken van proppen voorkomen. Aanvullend kan een dieet of medicamenteuze ondersteuning nodig zijn.
Wat is de relatie tussen PPID en tandheelkunde bij het paard?
Tandheelkundige risico’s van PPID
PPID verhoogt het risico op periodontitis en tandmobiliteit bij paarden. Als paardentandarts houden wij deze risico’s nauwlettend in de gaten.
Hoe weet ik of mijn paard een gebitsprobleem heeft?
Herkennen van symptomen van gebitsproblemen
Paarden verbergen pijn goed, vooral bij tandproblemen. Gedragsveranderingen, moeite met eten of een slechte adem kunnen wijzen op pijn. Als paardentandarts adviseren wij een check-up bij tekenen van ongemak om tandproblemen tijdig te behandelen.
Wat zijn de gevolgen als de gebitsproblemen van mijn paard niet worden behandeld?
Als de gebitsproblemen van uw paard niet worden behandeld, kan dit verschillende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van uw paard. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende gevolgen:
Moeite met kauwen: Gebitsproblemen kunnen kauwen moeilijk maken, wat kan leiden tot gewichtsverlies, ondervoeding en algemene zwakte.
Pijn: Gebitsproblemen kunnen pijn en ongemak veroorzaken, wat uw paard rusteloos en prikkelbaar kan maken.
Infecties: Onbehandelde gebitsproblemen kunnen leiden tot infecties die zich door het lichaam kunnen verspreiden en ernstigere problemen kunnen veroorzaken.
Gedragsveranderingen: Gebitsproblemen kunnen gedragsveranderingen veroorzaken, zoals agressie, weigeren om te eten, overmatig speekselen of verzet wanneer u een halster of hoofdstel omdoet.
Moeite met het dragen van een hoofdstel / moeite om te werken: Gebitsproblemen kunnen pijn in de mond en kaak veroorzaken, waardoor het voor uw paard moeilijk kan zijn om een bit te dragen.
In het algemeen kunnen onbehandelde gebitsproblemen een negatief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van uw paard. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om gebitsproblemen te voorkomen en te behandelen, zoals regelmatige gebitscontroles door een paardentandarts. Als u tekenen van gebitsproblemen bij uw paard opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een paardentandarts om ernstigere complicaties te voorkomen.
Tandproblemen bij jonge & oude paarden
Kan mijn jong paard last hebben van diastemata?
Spleetjes tussen tanden bij jonge paarden
Ja. De bouw en genetische achtergrond van uw paard kunnen ertoe leiden dat de kiezen niet voldoende naar elkaar toe groeien. Vooral de laatste kiezen (die ook later ontwikkelen) zijn belangrijk in het 'bij elkaar duwen' van de kiezenrij. Ook komt het voornamelijk voor bij erg grote en erg kleine rassen dat de tanden niet meer in proportie staan tot de grootte van de schedel. Bij deze paarden zie je typische klachten op (erg) jonge leeftijd.
Kan mijn oud paard last hebben van diastemata?
Spleetjes tussen tanden bij oude paarden
Ja. Wanneer paarden ouder worden neemt de omtrek van de klinische kroon (gedeelte van de tand dat zichtbaar is in de mond) langzaam af. Er komt ook langzaam meer ruimte in de mond en mogelijk ook tussen de kiezen. Grootte en vorm van de tanden alsmede de hoek waarin ze in de kaak verankerd zitten bepaalt de gevoeligheid voor het ontwikkelen van deze aandoening.
Door wie moet ik het gebit van mijn oud paard laten nakijken?
Dierenarts paardentandarts voor oude paarden
Een gebitsbehandeling bij het oudere paard is vaak pijnlijker vanwege de mogelijk ernstige aandoeningen in de mond. Daarnaast bevatten deze vaker inbegrepen tandextracties of diastemata-behandelingen. Deze behandelingen dienen uitgevoerd te worden onder sedatie (versuffing van het paard) en eventueel lokale anesthesie. Ook is soms een medicamenteuze (na)behandeling noodzakelijk. Deze behandelingen mogen enkel door dierenartsen worden uitgevoerd. U beroept zich best op een dierenarts die voldoende expertise heeft in deze specifieke materie.
Hoe vaak moet het gebit van mijn oud paard worden nagekeken?
Frequentie paardentandarts bij oude paarden
Doorgaans geldt dat een jaarlijkse gebitscontrole veel problemen voorkomt. Evenwel bij echt oude paarden kunnen snel ernstige problemen ontstaan, 1 losse of gebroken kies kan uw paard erg belemmeren. Het is daarom belangrijk steeds het eetgedrag van uw oude paard in de gaten te houden. Telkens als u merkt dat hij moeizamer gaat eten, is een controle aangewezen.
Welke tandproblemen komen voor bij het oude paard?
Tandproblemen bij oude paarden
Er zijn verschillende gebitsproblemen die jouw oud paard kan hebben, maar dit zijn de belangrijkste:
- Chronische afwijkingen die zich doorheen de tijd ontwikkelden (deze zijn te voorkomen door routine behandelingen)
*Golfgebit, trapgebit
* Extreme haken
*Verplaatste, gebroken en/of geïnfecteerde kiezen
*Schaargebit
- Seniele diastemata
Een diastema is een ruimte tussen 2 tanden. Het betreft hier meestal een spleetje tussen de kiezen waar voer zicht ophoopt en gaat ontbinden. Het gevolg is een ernstige ontsteking van de omliggende structuren (tandvlees, tandkas, aanhechting tand). Deze aandoening is extreem pijnlijk en resulteert vaak in het los komen zitten van de tanden.
- Losse tanden
Mogelijk als gevolg van seniele diastemata of als normaal fysiologisch proces in een eindstadium van slijtage van de tand. Losse tanden veroorzaken erge ongemak en pijn in de paardenmond.
- EOTRH
EOTRH staat voor 'Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis'. Het betreft een traag evoluerende aantasting van de snijtanden (eventueel ook hoektanden) van oudere paarden. Sommige rassen zoals ijslanders lijken hiervoor extra gevoelig. De ziekte tast met name de wortels van de snijtanden aan waardoor ook hier tandvleesontsteking en uiteindelijk verlies van de tanden optreden.
Wanneer moet ik mijn oud paard laten behandelen aan de tanden?
Tandarts voor oude paarden
Tandproblemen bij oudere paarden vormen in de natuur de grootste hypotheek op de levensverwachting van het paard. Ook een oud paard dient vlot te kunnen eten, denk dus niet dat proppen maken en langzaam eten inherent verbonden zijn met de leeftijd van uw paard. Laat hiervoor het gebit van uw oud paard regelmatig nakijken.
Wat verandert er bij mijn ouder paard?
Ouderdom problemen bij paarden
- Minder efficiënte spijsvertering.
- Minder weerstandige botten en gewrichten.
- Artritis en artrose met kreupelheid tot gevolg.
- Zwakker immuunsysteem en een trager herstel na ziekte
- Weerkerende parasitaire infecties.
- Ademhalingsproblemen.
- Gebitsproblemen.
- Hormonale veranderingen.
- Conditieverlies.
- Gewichtsverlies.
- Verminderende orgaanfuncties.
Moet ik in de winter mijn oud paard anders verzorgen?
Winter zorg voor oude paarden
Oude paarden lijden meer in strenge winterperiodes, ze hebben veel energie nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Extra energietoevoer en beschutting voor de ergste kou zijn dan ook noodzakelijk. Koud weer zorgt eveneens voor een verminderende wateropname, u kan dit compenseren door lauwwarm water aan te bieden en/of alle voer goed te weken. Extra zout gift kan eveneens de wateropname stimuleren. Let wel dat er steeds voldoende water makkelijk beschikbaar is.
Welke voeding geef je aan oude paarden met slechte tanden?
Voeding advies voor oude paarden
Aanpassingen van het rantsoen dienen steeds met de nodige omzichtigheid en langzaam te gebeuren. Paarden zijn erg gevoelig voor plotse verandering in hun dieet. Daarnaast is er geen standaard oplossing voor elk ouder paard. Het dieet is sterk afhankelijk van de aandoeningen en conditie van uw paard.Algemeen geldt:
- Goede kwaliteit hooi, eventueel gehakseld en vooraf geweekt of aangevuld met 'gras pellets'.
- Goed doorweekte bietenpulp (goede calciumbron).
- Voorkeur voor geplette granen, of nog beter ge-extrudeerde paardenvoeders. Deze laatste zijn reeds voorverhit en daardoor veel makkelijker verteerbaar. De meeste commerciële 'senioren-voeders' bevatten ge-extrudeerde ingrediënten.- Supplementatie in het voeder van calcium, fosfor aan een 1/1 verhouding. Oudere paarden hebben een grotere behoefte aan fosfor.- Supplementatie van vitamines (voornamelijk B en C).- Voldoende proteïne-aanbod.- Toevoegen van plantaardige olie (lijnzaadolie, maïskiemolie, zonnebloemolie) verhoogt de calorie-opname zonder het volume erg te vergroten. Langzame introductie en tot maximaal 250 ml/dag voor een normaal paard.
Wat betekent als de tanden van mijn paard 'smooth' zijn?
Wat Betekent ‘Smooth’ Tanden bij Paarden?
Senile excavation ('smooth mouth'): conditie waarbij oude kiezen versneld uithollen door een gebrek aan de hardste component; het glazuur. Deze conditie is fysiologisch bij oude paarden maar zorgt mede voor een gedaald kauwvermogen. Afhankelijk van de omvang van deze conditie en de algehele gebitsstatus van uw paard kan een aangepaste voeding aanbevolen zijn.
Kan een oud paard tanden verliezen?
Verlies van losse tanden bij oude paarden
Wanneer de kiezen in het eindstadium komen van slijtage kunnen deze los komen te zitten en voor ongemak zorgen in de paardenmond en moeten ze vervolgens verwijderd worden. Daarom controleert u ook best ook het gebit van uw oude vriend regelmatige basis.
Wanneer is mijn paard oud?
Leeftijd van oude paarden
Gemiddeld genomen behoort een paard vanaf de leeftijd van 20 jaar tot de geriatrische patiënten, deze grens verplaatst zich echter richting 25 jaar bij onze goed verzorgde paarden. Daarnaast zijn er aanzienlijke individuele verschillen.
Wolfstanden bij paarden
Wat zijn blinde wolfstanden?
Wat zijn Blinde Wolfstanden bij Paarden?
Dit zijn kleine kiesjes die zich bevinden voor de eerste kiezen, ze zijn meestal onderontwikkeld en hebben geen kauwfunctie meer. In sommige gevallen blijven ze bedekt door tandvlees en zijn ze dus niet uitwendig te zien. We spreken in dat geval van 'blinde wolfstandjes'. Medisch veroorzaken wolfskiesjes weinig problemen, ze worden echter wel regelmatig geassocieerd met rijtechnische problemen. De wolfskiesjes worden bij voorkeur voor het zadelmak maken verwijderd, indien het paard met bit bereden zal worden.
Moeten wolfstanden verwijderd worden bij het paard?
Wolfskiesjes en rijtechnische problemen
Wolfstandjes zijn kleine kiesjes die zich voor de eerst kiezen bevinden, ze zijn meestal onderontwikkeld en hebben geen kauwfunctie meer. Gezien ze regelmatig geassocieerd worden met rijtechnische problemen worden deze tanden bij voorkeur voor het zadelmak maken verwijderd, indien het paard met bit bereden zal worden.
Wat is een wolfstand bij het paard?
Wolfstanden of wolfskiesjes zijn niet de verwarren met hoektanden
Dit zijn kleine kiesjes die zich bevinden voor de eerste kiezen, ze zijn meestal onderontwikkeld en hebben geen kauwfunctie meer. De overgrote meerderheid van de wolfskiesjes bevindt zich in de bovenkaak, maar ze kunnen ook in de onderkaak voorkomen. Wolfskiesjes kunnen al dan niet onder het slijmvlies aanwezig zijn (blinde wolfskiesjes). Gemiddeld komen ze voor bij ongeveer 40-50% van onze paarden. Wolfskiesjes komen zowel bij merries als ruinen voor en zijn volledig ontwikkeld voor de leeftijd van 2 jaar.
Ze zijn niet te verwarren met de hoektanden (haaktanden/hengstentanden) van het paard.
Medisch veroorzaken wolfskiesjes weinig problemen, ze worden echter wel regelmatig geassocieerd met rijtechnische problemen.
De wolfskiesjes worden bij voorkeur voor het zadelmak maken verwijderd wanneer het paard met bit bereden zal worden.
Diastemata / spleetjes tussen tanden van paarden
Wat zijn proppen?
Propjes bij paarden
Dit is deels gekauwd voedsel (hooi) dat het paard weer uit de mond laat vallen, vermoedelijk wegens pijn in de mond. Proppen maken verergert meestal in het najaar wanneer het paard van de weide op stal komt.
Wat is een diastema?
Spleetje tussen paardentanden
Dit is een ruimte tussen 2 tanden. Bij gezonde paarden sluiten alle kiezen heel nauw aan. Een paard dat lijdt aan diastemata heeft abnormaal veel ruimte tussen 1 of meerdere kiezen. Deze ruimtes vullen zich snel op voedselpartikels en dit zorgt voor pijnlijke ontsteking van het tandvlees.
Wat gebeurt er wanneer mijn paard diastemata heeft?
Pijn door spleetjes tussen paardentanden
Gedurende het kauwen zal voedsel tussen de kiezen geperst worden. Dit voer wordt als het ware gevangen tussen de kiezen en gaat snel ontbinden. Het 'rotte' voedsel zorgt voor ernstige ontsteking van het tandvlees. In erge gevallen dringt deze infectie door tot diep in de kaak. Hierbij wordt niet alleen het tandvlees maar ook de tand en zijn verankering aangetast. In een vergevorderd stadium zitten de betreffende kiezen dan ook vaak (gedeeltelijk) los. Diastemata vormt 1 van de meest pijnlijke gebitsaandoeningen bij het paard. Daarom is de juiste en regelmatige behandeling van de diastemata noodzakelijk.
Wat is de behandeling voor diastemata?
Behandeling van speeltjes tussen paardentanden
Naast een essentiële routinebehandeling heeft de patiënt nood aan een gerichte behandeling van deze problemen. In elk geval dienen de ruimtes tussen de kiezen gereinigd te worden zodat al het rottende voer verwijderd wordt. Dit gebeurt met speciaal ontwikkelde spoelapparaten en met perslucht. Vervolgens wordt er naargelang het soort en aantal diastemata besloten welke verdere behandeling wordt ingesteld. Dit kan gaan van tijdelijk opvullen van de ruimtes met speciale vullingen, het vergroten van de diastemata tot het trekken van te ernstig aangetaste en/of losse kiezen.
Welk eten geef ik mijn paard met diastemata?
Voedingsadvies paarden met spleetjes
Paarden die lijden aan diastemata gedijen vaak het beste op mals (kort) gras, aangevuld met krachtvoer en/of slobber. Natte voordroog of kuil met lange vezels verergert de klachten. Paarden in erg slechte conditie moeten een verder individueel aangepast rantsoen krijgen (bv. meer vetrijk dieet). Wij adviseren om gemakkelijk te kauwen voedsel te geven (structomix, seniorenvoeding,
Kan elk paard diastemata krijgen?
Spleetjes tussen tanden van paarden
Alle paarden van welke leeftijd dan ook kunnen last krijgen van diastemata. Laat daarom het gebit regelmatig nakijken en start hiermee vanaf jonge leeftijd (2.5-3jaar) om zo toekomstige problemen te voorkomen.
EOTRH - snijtandenproblemen bij paarden
Wat is Fungi dent?
Fungident is een voedingsupplement voor paarden met EOTRH
Equide heeft, in samenwerking met Vetrident, een voedingssupplement op basis van schizophyllan (een bewezen immuno-modulerend eiwit uit een specifieke paddenstoelensoort) ontwikkeld. Hoewel er geen wetenschappelijke publicaties voorhanden zijn van het effect op paarden met EOTRH, worden positieve effecten bij een deel van de patiënten waargenomen. Met name in de milde stadia worden effecten op de slijmvliezen en de pijnlijkheid waargenomen. Dit supplement ondersteunt de immuniteit en kan zo bijdragen aan het vertragen van het ziekteproces en het temperen van de pijnklachten, genezing is echter niet mogelijk.
Wat is de nazorg bij een EOTRH behandeling?
Nazorg na een EOTRH Behandeling
De nazorg is relatief beperkt en omvat wondspoeling en aangepaste voeding gedurende de eerste dagen. Er treden slechts zelden belangrijke complicaties op bij/na deze ingreep. Paarden waarbij alle snijtanden verwijderd zijn zullen vaak het puntje van hun tong uit de mond laten hangen. Voor de meeste paarden hoeft dit echter niet meer te betekenen dan een schoonheidsfoutje.
Moet mijn paard onder narcose voor de behandeling van EOTRH?
Narcose bij Behandeling van EOTRH
Het verwijderen van de snijtanden kan gebeuren op het staande paard na lokale verdoving/geleidingsanesthesie (dagopname). Voorafgaandelijk wordt het paard op ontstekingsremmers geplaatst.
Kan ik mijn paard zonder snijtanden nog rijden?
Kan ik een Paard zonder Snijtanden Berijden?
Het is geen probleem om je paard zonder snijtanden nog te rijden. Het enige wat anders is, is dat deze paarden vaak het puntje van hun tong uit de mond laten hangen. Voor de meeste paarden hoeft dit echter niet meer te betekenen dan een schoonheidsfoutje.
Kan mijn paard eten zonder snijtanden?
Voeding voor een Paard zonder Snijtanden
Paarden zonder snijtanden kunnen verbazingwekkend goed eten en kunnen gras met de tong en de lip of "kaak" 'afknippen'. De algemene conditie en levenskwaliteit van uw paard verbetert ook na de ingreep.
Wat is de behandeling voor EOTRH?
Behandelopties voor EOTRH
Helaas is er tot op heden geen medicamenteuze behandeling die het ziekteproces kan stoppen of genezen. Experimenteel lijken corticosteroïden het proces te kunnen vertragen. Het langdurig gebruik van deze laatste is echter niet zonder risico's en vaak tegenaangewezen bij oudere paarden.
Maar Equide heeft ook een speciaal supplement ontwikkeld: meer info over de Fungident hier
In de meeste gevallen dient dan ook helaas overgegaan te worden tot extractie van de aangetaste snijtanden.
Als de slechte tanden getrokken zijn, komen de omliggende weefsels weer tot rust.
Hoe weet ik of mijn paard EOTRH heeft?
Tekenen van EOTRH bij paarden
Vaak zijn klinische tekenen (zoals: Abnormale hoeveelheid tandsteen, abnormale positionering/stand van de snijtanden, verdikkingen van de snijtanden ter hoogte van de wortels, onstoken, teruggetrokken en reactief tandvlees, mogelijk kleine fistelgangetjes (ontstekingskanaaltjes), losse en/of gebroken snijtanden) voldoende voor het stellen van een waarschijnlijkheidsdiagnose, een röntgenopname (RX) van de snijtanden geeft een beeld over de omvang van de aandoening.
Waarom krijgt mijn paard EOTRH?
Mogelijke Oorzaken van EOTRH bij Paarden
De exacte oorzaak van EOTRH is (nog) niet bekend. Er zijn hypotheses dat het zou gaan om een auto-immune aandoening (het lichaam valt als het ware de eigen snijtanden aan). Welke factoren de ziekte eventueel uitlokken zijn nog niet bekend. Er is een duidelijke stijging van de incidentie met de leeftijd (+14j) en EOTRH komt ook vaker voor bij bepaalde rassen, en bij ruinen. De Ijslander lijkt bijzonder gevoelig voor deze ziekte, ook andere pony's zijn oververtegenwoordigd. EOTRH komt voor bij alle paardenrassen.
Wat is de worteltest?
Uitleg van de Worteltest voor EOTRH bij paarden
Om de pijnlijkheid van EOTRH te kunnen evalueren is het aangewezen regelmatig een worteltest uit te voeren. U laat hierbij uw paard met de snijtanden een wortel afbreken die u vasthoudt. Wanneer u merkt dat dit moeilijk gaat of niet meer gaat is een controle van de snijtanden van uw paard aangeraden.
Wat zijn de symptomen van EOTRH?
Herkenning van Symptomen van EOTRH
Paarden die lijden aan EOTRH worden gekenmerkt door 1 of meerdere van onderstaande symptomen: * Abnormale hoeveelheid tandsteen, abnormale positionering/stand van de snijtanden. * Verdikkingen van de snijtanden ter hoogte van de wortels. * Onstoken, teruggetrokken en reactief tandvlees, mogelijk kleine fistelgangetjes (ontstekingskanaaltjes). * Losse en/of gebroken snijtanden Wanneer EOTRH voorkomt op meerdere tanden en/of in een verder gevorderd stadium is beland, wordt het een erg pijnlijke aandoening. Deze paarden tonen duidelijk tekenen van pijn bij druk op de snijtanden of de omliggende weke delen, ze hebben vaak moeite met het doorbijten van bv een wortel (zogenaamde 'worteltest') of weigeren koud water te drinken. Vaak eten deze paarden moeizaam, speekselen ze veel en stinken uit de mond. Ook gedragsveranderingen (minder sociaal, apatisch) en rijtechnische problemen (hoofdschuw, niet aannemen van bit) worden beschreven.
Wat is EOTRH?
Overzicht van EOTRH bij Paarden
EOTRH - voluit 'Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis' - is een aandoening van de snijtanden (eventueel hoektanden) bij het oudere paard. Het betreft een langzaam voortschrijdende aandoening, waarbij meestal alle snijtanden aangetast raken (het vaakst begint de aandoening aan de buitenkant van de snijtanden). De aandoening wordt gekenmerkt door enerzijds resorptie (oplossen/poreus worden) van de tand(wortels), en anderzijds de vorming van abnormale hoeveelheden cement (hypercementose). Bij sommige patiënten overheerst duidelijk het resorptieve karakter waarbij tanden erg broos worden en makkelijk kunnen breken. Andere patiënten vertonen dan weer extreme hypercementose met tandwortels die verdikken tot de grootte van golfballen. Uiteraard komen ook allerhande mengvormen voor. Deze aandoening gaat gepaard met pijn en ontsteking van de omliggende weefsels (tandkas en tandvlees). Roodheid, puntbloedingen, abcessen en fistelgangen worden vaak waargenomen.
Handige informatie over afspraken bij Equide
Wat kost een bezoek aan de paarden tandarts?
Kost van paardentandarts dierenarts
Een standaardcontrole bij jouw paard kost gemiddeld tussen €120-€150. Elke behandeling is uniek voor wat jouw paard nodig heeft en kan dus altijd afwijken. Check hiervoor onze tarievenlijst.
Wat kost de behandeling van diastemata bij mijn paard?
Kosten van behandeling van spleetjes tussen tanden bij paarden
Deze prijs kan verschillen van patiënt tot patiënt omdat elke mond toch anders is. Reken er ook op dat er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn voor deze aandoening. Reken best op €300-€500 voor de initiële behandeling en gemiddeld €200-€300 voor opvolging consulten. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenlijst.
Hoe lang mag ik mijn paard niet rijden na de gebitsbehandeling?
Rijden na een gebitscontrole
Na een standaard check-up kan uw paard dezelfde dag al (licht) bereden worden.
Bespreek dit altijd met uw dierenarts - paardentandarts voor de juiste timing. Bij voorbeeld, na de extractie van wolfskiesjes mag je NIET rijden tot helling van extractie plaats (+- 7 dagen)
Wat is de kostprijs van een wortelkanaalbehandeling bij het paard?
Kosten van een wortelkanaalbehandeling
De prijs hangt af van het aantal wortelkanalen en de benodigde tijd. Vraag gerust meer informatie aan of kijk naar onze tarievenlijst.
Moet mijn paard nuchter zijn voor de tandartsbehandeling?
Voorbereiding op de gebitsbehandeling
Voor een staande gebitsbehandeling hoeft uw paard NIET nuchter te zijn. Wij raden wel aan om het paard 1-2 uur na de behandeling niet te laten eten, tot dat hij/zij volledig wakker is van de lichte sedatie.
Moet mijn paard gehospitaliseerd worden voor een wortelkanaalbehandeling?
Hospitalisatie voor wortelkanaalbehandeling bij paarden
Meestal is geen overnachting nodig. Uw paard kan dezelfde dag nog naar huis na de behandeling.
Hoeveel kost het om alle snijtanden bij mijn paard te laten verwijderen?
Kosten van het Verwijderen van Alle Snijtanden bij Paarden
Een exacte prijs op deze behandeling plakken gaat niet. Dit hangt af van bepaalde factoren. Gemiddeld ligt de prijs van diagnose + behandeling (verwijderen alle snijtanden) tussen €800-€1200. Voor meer vragen hierover kan u altijd met ons contact opnemen of onze tarievenlijst bekijken
Welke betaalmethoden worden geaccepteerd voor een consult bij Equide?
Voor afspraken bij paardenpraktijk Equide
Wij raden aan om aan het einde van uw consultatie direct af te rekenen. Dit kan eenvoudig met Bancontact, via een QR-code (voor bedragen tot 250€), of contant.
Indien uw paard geregistreerd staat op een btw-nummer, ontvangt u een factuur die u per overschrijving kunt betalen.
Voor consultaties aan huis
U kunt de consultatie contant of via QR-code (tot 250€) betalen. Wanneer dit niet mogelijk is, sturen we u een factuur die u per overschrijving kunt voldoen.
Als expert in paarden tandheelkunde, inclusief gebitscontrole en tandheelkundige zorg bij paarden, zorgt Equide voor een eenvoudige en transparante betalingswijze, zowel in de praktijk als aan huis.
Hoe maak ik een afspraak voor een tandheelkundig consult voor mijn paard en welke informatie heeft u nodig?
Hoe maak je een afspraak met de paardentandarts?
Maak eenvoudig een afspraak met onze paarden tandarts door een van de formulieren te gebruiken die u hier kunt vinden.
Wat info is nodig om een afspraak te maken met de paardentandarts?
Alle informatie die we nodig hebben voor uw gebitscontrole en andere tandheelkundige zorg bij paarden staat in deze formulieren.
En ook...
Vergeet niet het paspoort van uw paard mee te nemen op de dag van het consult. Zo zorgen we ervoor dat alles soepel en makkelijk verloopt!
Equide - team - NCED
Heeft u ook in Amerika gestudeerd?
Neen, dierenartsenpraktijk equide draagt Evidence Based Veterinary Medicine hoog in het vaandel. Hiervoor worden wereldwijd tal van cursussen gevolgd met de nadruk op wetenschappelijk onderbouwde diagnoses en behandelingen. Hoewel het altijd leuk klinkt om te vermelden dat je 'in Amerika studeerde' dekt dit geenszins de lading. Momenteel is het hoogste niveau in tandheelkunde bij paarden te vinden in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Wat is de 'Nordic College of Equine Dentistry (NCED)?
De NCED is een studievereniging van dierenartsen gespecialiseerd in tandheelkunde bij paarden. Allen zetten ze paardenwelzijn en 'evidence based' medicine voorop. De NCED werd opgericht door 6 dierenartsen (waaronder Wouter Demey) en wordt voorgezeten door Dr. Torbjörn Lundström. Het doel van deze vereniging is het bewerkstelligen van onderzoek en educatie inzake kwalitatieve tandheelkunde bij paarden. Daarnaast vormt de NCED het ideale netwerk om intercollegiaal overleg mogelijk te maken.
Meer over events door de NCED (voor dierenartsen) is terug te vinden onder de evenementen, meer info op www.nced.se